Ahol az ovisok megeszik a szellemeket – dizájncukrászdák Budapesten

Révai Sára | Fotózta: Révai Sára | 2016. Június 29.
Túrós csusza desszert, kacsamájas macaron, szarvasgombás piskóta. Igenis lehet sós az édesség. Négy fővárosi dizájncukrászdában jártam, melyeket lelkes fiatalok álmodtak meg, igazán különleges elképzelések mentén.
Az első cukrászda egy igazi különlegesség, Buda szívében, a második kerületben. Az Édesem megálmodója Márk Szonja (középen). Szonja korábban újságíróként dolgozott a médiában, azonban mikor első gyereke megszületett, változásra vágyott. Ekkor jött az ötlet, hogy nyisson egy kis cukrászdát, hiszen mindig is imádott a konyhában sürgölődni, különösen sütni.

 

Az őzikék az üzletben mindenhol megtalálhatóak, és remekül ellátják kabala funkciójukat.

 

 

A sütiket Szonja találja ki, állandó kísérletező. “Volt olyan is, hogy megálmodtam egy receptet, másnap pedig elkészítettem.”

 

Az édességeket egyedileg tervezett, kézzel készített tányérokon szolgálják fel.

 

A nyári szezon egy kicsit csöndesebb, ilyenkor mindenki elutazik, sokan fogyókúráznak. Azoknak, akik mégis vágynak valami könnyű desszertre, Szonja fagyikat csinál.

 

 

Budán maradok egyelőre, a tizenegyedik kerültben. Itt található az Édes Sári nevű cukrászda, ahol Borival beszélgettem. Bori a kezdetektől fogva itt dolgozik, ám az üzletben található csodás kis sütiket Sárinak köszönhetjük, aki sajnos betegség miatt nem volt jelen.

 

Sári eleinte otthon sütött főleg ismerősöknek. Süteményei azonban annyira különlegesre sikerültek, hogy szépen lassan híre kelt, és egyre több megrendelést kapott. Nagyon élvezte ezt csinálni, nem is volt kérdés számára, hogy ez a jövő. 2013-ban nyitotta meg az Édes Sárit, az akkoriban egy hónapos babája mellett.

 

Mivel a cukrászda szerencsésen a kerületi óvoda mellett található, hamar kialakult a törzsközönség.

 

Máris betoppant Peti, aki ezúttal kalózos szellemet fog uzsonnázni.

 

 

Reggel hatra járnak dolgozni, hogy nyitásra elkészüljön a friss kakaós csiga és a croissant. A reggeli fix sütiken kívül viszont szinte minden nap valami más kerül az üvegpult mögé. 

 

 

Budáról Pestre vándorolok, az Újlipótváros szívébe. Meg sem állok, míg az Édességlaborba nem érek, ahol Dóra és Bea már várnak rám. Cukrászdájuk igazi ínyenceknek való, meglepő süteménykölteményeiket ők maguk álmodják meg és keltik életre.

 

A kicsike boltba lépve a minimalista dizájn tekintetemet egyből a süteményekhez vezeti.

 

A lányok együtt jártak iskolába, ott tervelték ki a közös jövő alapjait. Álmuk nem sokáig maradt az, miután megtalálták a számukra megfelelő üzlethelyiséget, nem haboztak.

 

Édességeik valódi költemények, hol az egyikük, hol a másikuk talál ki valamit. A legutóbbi kreálmányuk a túrós csusza desszert, amelynek a tetejét bacondarabokkal szórták meg. “Nagyon jól áll a süteményeknek a sós íz. Sokszor kísérletezünk ötvözni a két ízvilágot.”

 

Nyárra különlegességgel készülnek, parfészendviccsel, de ez még a jövő titka…

 

Végül, de nem utolsósorban Dóri süteményesét mutatom be, a Chez Dodót. A belváros egyik turisták által leginkább felkapott, forgalmas utcájában van az üzlet, mégis a legtöbb vendége magyar.

 

A macaron eredetileg egy francia különlegesség, mely szép lassan meghódítja az egész világot. Hála Dórinak, az ő cukrászdájában ez a kis színes sütemény valódi otthonra talált. Itt minden róluk szól, a megfelelő páratartalom és hőmérséklet mind-mind azért fontos, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

 

Eleinte sokat rontottam, nagyon nehéz elkészíteni ezt a sütit, végül Párizsban sikerült megtanulnom a tökéletes technikát, mellyel azóta is dolgozom.”

 

A kacsamájas macarontól kezdve a szarvasgombáson át az édesebb ízekig meg sem állunk. Széles a választék, és időről időre megújul.

 

Legidősebb vendégünk, egy 90 éves néni először megriadt a furcsa színű apróságoktól, de a kíváncsisága győzött, megkóstolt egyet. Utána nem tudta abbahagyni.”

 

 

Az üzenőfalon csupa édes üzenet, inspiráló ajándék a Chez Dodo megálmodójának.

Még több süteményköltemény az NLCafén:

Exit mobile version