15 éves, házas, második gyermekével terhes

Czvitkovits Judit | 2016. Augusztus 18.
Alig töltik be a tízet, rongyos kis játékaikba kapaszkodnak, testükbe még be sem költözött a nőiség, amikor a szüleik már áruba bocsátják, és férjhez kényszerítik őket. Ismerd meg azokat a kislányokat, akiknek nem volt más választásuk, és azokat, akik megmenekültek. Az idén 70 éves UNICEF képei közül válogattuk.

 

Libanon: Waad 13 éves szír menekült. Édesapja kényszerítette, hogy 8 hónappal ezelőtt hozzámenjen egy férfihoz, akit nem ismert. A fiatal lány korábban iskolába jár, most házas, és a földeken dolgozik, hogy segíteni tudja a családját. Válni szeretne.

 

Banglades: A 15 éves Fatema egy nap rájött, hogy édesanyja ki akarja házasítani, jövendőbeli férje pedig még aznap este eljön hozzájuk. A lány kétségbeesett, és elszaladt otthonról, egy barátjánál húzta meg magát. Szerencséjére az esetről tudomást szerzett egy helyi gyermekvédő egyesület, magukkal vitték a lányt egy házba, ahol biztonságban lehetett. Amikor a jogvédők arról kérdezték az édesanyját, hogy megbánta-e a dolgot, a nő azzal védekezett, hogy özvegyként annyira kicsi a bevétele, úgy érezte, nincs más választása. A két nő az UNICEF támogatásával boldogul, Fatima továbbra is iskolába jár, az osztály éltanulói között van (110-en vannak az osztályban). Orvosnak készül.

 

Libanon: Samira, a 14 éves szír menekült 7 hónapos gyermekét eteti. A lányt az ISIS elrabolta, de sikerült Libanonba szöknie, szülei pedig 18 hónappal ezelőtt férjhez adták.

 

Mauritánia: A 15 éves Afaid Maiga Maliból menekült a szomszédos Mauritániába, ahol egy menekülttáborban él. 14 éves volt, amikor apja férjhez akarta adni egy idős férfihoz, a lány édesanyja viszont annyira ellenezte a házasságot, hogy a menekülttábor vezetőjének segítségével az ügyet egy gyermekvédelmi hálózat tudomására hozták. A szervezet munkatársainak sikerült lebeszélniük a lány apját és a vőlegényt a házasságról. A lány ma a szüleivel él.

 

Libanon: A 13 éves Nour négy éve menekült családjával Rakkából Libanonba, ahol most 27 éves férjével él, akivel korábban soha nem találkozott. Szülei csak a háború miatt akarták a házasságot, annyira szegények, hogy nem volt más választásuk. A fiatal feleség nemrég elvetélt.

 

Niger: A ma 17 éves Nafissa egy évvel ezelőtt már házas nő volt, 10 hónapig élt együtt férjével, a harmadik hónapban pedig teherbe is esett, de babája halva született.

 

Libanon: A 15 éves Marwa szír menekült, három évvel ezelőtt ment férjhez, már a második gyermekével várandós. A fiatal pár a szülők tanácsára kelt egybe.

 

Banglades: A 13 éves Kalpana a szerencsés kislányok közé tartozik, a helyi gyermekvédő szervezetek felvilágosító munkájának köszönhetően szülei őt már nem akarták férjhez adni.

 

Irak: A 17 éves Dilda új otthonának ajtajában áll, ahova újdonsült férjével, a 23 éves Razannal költözött. “Soha nem gondoltam az esküvőmre, mindig csak a tanuláson járt az eszem. Nagyon jó tanuló voltam, orvosnak készültem” – mesélte a lány, akit szülei adtak férjhez kényszerből.

 

Banglades: a most 13 éves Sonamoni még csak 8 volt, amikor férjhez adták egy 21 éves fiúhoz. Kislánya most 11 hónapos.

 

Banglades: A 16 éves Shampa bankár szeretne lenni, pénzügyet tanul, ez az erőssége. Mindössze 15 éves volt, amikor édesapja, a családfenntartó balesetet szenvedett, a család pedig pánikba esett, nem tudták, hogyan tovább. Ekkor lépett közbe a lány nagynénje, aki kitalálta, hogy Shampát férjhez kell adni. A lány kétségbeesetten egy helyi gyermekvédő szervezethez menekült, akik a gyermekházasságok eltörlésén dolgoznak. A szervezet munkatársai felkeresték a családot, és felvilágosítást tartottak a szülőknek arról, hogy milyen veszélyeket rejt a gyermekházasság. A szülők belátták, ha engedik, hogy lányuk befejezze tanulmányait, később a család anyagi helyzete is javulhat. A kérdés már csak az, hogyan tudják finanszírozni a lány taníttatását.

 

India: A 13 éves Rani Phulmali nagymamája házában mosolyog. A kislány szintén a szerencsések közé tartozik, egy helybeli gyermekvédő, akit 14 évesen házasságra kényszerítettek, a térségben a gyermekházasságok legnagyobb ellenzője, jó pár gyermekházasságot tudott megakadályozni azzal, hogy felvilágosította a felnőtteket és az érintett kislányokat a gyermekházasság veszélyeiről.

 

70 éves az UNICEF
Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat és segíts Te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Exit mobile version