Fotó

Gyerekek, akik örültek egy pohár tejnek – 70 éves az UNICEF

Kislány voltam még, amikor először láttam olyan gyerekeket a tévében, akik mások voltak, mint én: rongyos holmikban jártak, feltűnően soványak és határtalanul boldogok voltak, ha ételt vagy játékot kaptak a felnőttektől. Ekkor tudtam meg, a világon csak nagyon kevés az olyan szerencsés gyerek, akinek van ágya, vacsorája, játékai vagy szülei. Felfoghatatlan volt ez számomra. Az UNICEF idén 70 éves. A Magyar Bizottság szívfacsaró fotóarchívumából válogattunk.
Magyarország, 1946 – Gyermekek egy budapesti gyerekkórház padlóján ücsörögnek. A kórház valamennyi tartalékát felélte, ruhát, pelenkát ekkorra már nem tudtak adni a gyerekeknek, rongyokba csavarták őket.

 

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját, vagyis az UNICEF-et az ENSZ ideiglenesen hozta létre 1946-ban azért, hogy segítse azokat a sérült, alultáplált, fagyoskodó gyerekeket, akik a II. világháború borzalmait túlélték. A szervezet fennállása óta több gyermekéletet mentett meg, mint bármely más humanitárius szervezet a világon. (A fotón: Jugoszlávia, Zágráb, 1946 – Kislányok egy zágrábi árvaházban örülnek az új ágyaiknak.)

 

Az UNICEF az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén igyekszik támogatni a kicsiket szerte a világon. A segítségnyújtás feltétele, hogy az érintett országok kormánya ehhez beleegyezését adja. (A fotón: Olaszország, Róma, 1945 – Nyári táborozás közben kapnak kenyeret a gyerekek.)

 

Az UNICEF célja, hogy a gyerekek jogai a világon mindenhol érvényesüljenek. Minden gyereknek joga van a védelemhez, az oktatáshoz, az egészséghez, joga van ahhoz, hogy a felnőttek különleges védelemben részesítsék őket, hiszen ők is a társadalom részesei, csak kevésbé képesek a jogaikat érvényesíttetni. (A fotón: Egyiptom, 1946 – Gyerekek egy menekülttáborban szegényes játékaikkal játszanak.)

 

Mára az UNICEF több mint 190 országban van jelen, gyermekvédelmi programjait pedig adományokból, felajánlásokból működteti. A szervezet éves költségvetése több mint 2,5 milliárd dollár, aminek 80 százalékát közvetlenül a gyerekek megsegítésére költik. (A fotón: Fülöp-szigetek, Manila, 1946 – Gyerekek tejért állnak sorban.)

 

Lengyelország, Katowice, 1946 – Egy apáca meleg levest oszt a gyerekeknek.

 

India, 1949 – Egy indiai árvaházban rizst kapnak a gyerekek.

 

Korea, 1950 – Egy koreai általános iskola kis diákjai napi tejadagjaikat fogyasztják.

 

Görögország, 1950 – Egy görög kisfiú az új takaróját fogja a kezében, miközben egy nő szoknyáját markolja.

 

Olaszország, 1950 – Mozgássérült fiúk játék közben.

 

Guatemala, 1950 – Gyerekek az UNICEF által biztosított tejre várakoznak.

 

El Salvador, 1951 – Gyerekek kapnak enni egy kórházban.

 

Görögország, 1951 – Athéni általános iskolások tejet isznak az UNICEF jóvoltából.

 

Marokkó, 1953 – A szemgyógyász dr. Reinhards (bal oldalon) egy kisfiú szemét vizsgálja, a gyerekek pedig megtanulják, hogyan kell alkalmazniuk azt az antibiotikumot, amit a vakságot okozó gyulladásos megbetegedés ellen kaptak.

 

Ausztria, 1955 – Kisgyerekek evés közben mosolyognak a kamerába.

 

Vietnam, 1972 – Két kisfiú egy buddhista árvaházban gyógyul az alultápláltságból.
Gyerekek, akik örültek egy pohár tejnek - 70 éves az UNICEF
70 éves az UNICEF
Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat és segíts Te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, mely bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.