Lyon november elején is isteni város. A franciák nagyon tudnak élni, még este is tele vannak a platánfákkal szegélyezett sugárutak, a város két folyója pedig nem szétválasztja, hanem inkább összeköti az itt lakókat. De ami az őszi Lyonból a legmaradandóbb, hogy fantasztikusakat lehet enni.
Elmentünk Paul Bocuse, a sztárszakács piacára, ami sokkal inkább egy luxusdelikátesz, mint vásárcsarnok, tele csupa csodával.
Paul Bocuse piacának leghíresebb hentese Madame Sibilia. Családja 1922 óta árul húst.
A lyoni kolbászok lapockából és a legjobb sonkából készülnek. A zsírtartalom nem lehet több 25 százaléknál.
A termékeik közül nagyon népszerű a pisztáciával és szarvasgombával töltött kolbász.
Vannak azért kevésbé konyhakész termékek.
Profi szakácsok is jönnek ide alapanyagért.
Ilyen névvel tényleg isteni lehet, de egy árus elárulta, az elnevezés általában a bél nagyságát és nem az eltérő ízvilágot jelenti.
Egy másik pultnál különleges, kolbásszal töltött vekniket árulnak. A pisztácia tényleg csak megbolondítja.
Az ember azt érzi, itt dolgoznak a világ legsegítőkészebb árusai.
Nincs gyümölcs, amit ne tudnának aszalni, kandírozni. Látványos és tartós.
Aki elkészítené a franciák kaviárját, a tapenade-ot, az olajbogyóból és kapribogyóból halmozzon fel készleteket!
A pástétomokat különös tisztelettel kezelik. Nem véletlenül, mert mennyei az ízük.
Piacon süteményezni jelenthet némi meggondolatlanságot, de nem Lyonban, ahol egyszerűen nem lehet rosszat választani.
Egyedi kötényviselet.
Balra a normál méretű macaronok, jobbra pedig az ideális méret.
Renée Richard két éve hunyt el, de a sajtkülönlegességeit továbbgyártják.
Sajtból is halmok vannak. Lyonban egy sajttál bármelyik vacsora éke lehet. Az egyik leghíresebb sajtjuk, a cervelle de canut, ami magyarul annyit tesz: a selyemmunkás agya.
A bresse-i csirke a világ egyetlen eredetvédett szárnyasa. Ebből következően az íze is különlegesen finom.
Vadnyúl is kapható.
Nincs piac tepertő nélkül.
Több pultnál is teljesen konyhakész termékeket árulnak, kimérve. Ezzel könnyítik meg a hobbiszakácsok és a családra főzők életét.
Amíg sorban állsz, kivetítőn nézheted, hogy készül az, amit épp megvennél.
Csak egy szimpla bevásárláshoz messze van, de egy lyoni hétvége során kihagyhatatlan a piac, ahol nincsenek kofák!