Vámpírnő volt a mozi első szexszimbóluma

nlc | 2016. December 29.
Egy évszázaddal Sharon Stone színre lépése előtt Theda Bara volt az, aki miatt kígyózó sorokban álltak a férfiak, hogy bejuthassanak a mozikba.

Démoni smink, ördögi tekintet, merész ruhák: 1890. július 22-én, szegény zsidó szabó lányaként látta meg a napvilágot az ohiói Cincinattiben Theodosia Goodman, aki később Theda Bara néven igézte meg a mozi nézőközönségét. 

Mindössze 18 éves volt, amikor New Yorkba költözött, hogy valóra váltsa álmát, és színésznő legyen. Bár hozzá hasonlóan rengeteg fiatal lány álmodott színésznői karrierről, fekete, göndör hajával kiemelkedett a tömegből.

Bár 25-nek hazudta magát, valójában 29 éves volt, amikor lehetőséget kapott Frank Powell némafilmrendezőtől: A Fool There Was című film főszerepét osztotta rá. Egy vámpírnő szerepét kellett eljátszania, aki elrabolja egy férfi lelkét és tönkreteszi az életét. Bár a színésznő nem volt ismert, a Fox Film Studio mégis úgy döntött, hogy az ő arcával adja el a filmet. A stúdió PR-csapata nekilátott, hogy “felépítse” az ismeretlen, egzotikus lányt. 

 A sajtóban kitalált, a bulvárlapokban jól mutató sztorikat szőttek a lány köré. A szegény múlt nem volt elég izgalmas, így azt hazudták, hogy arab származású, Egyiptomban született, a Szfinx árnyékában. 

Erős sminket, ékszereket, kihívó ruhákat és persze új nevet kapott. 

 A terv működött, Theda egycsapásra sztár lett, és hogy megőrizze titokzatosságát, a nyilvánosság előtt mindig fátyolban mutatkozott, amit a sajtótájékoztatók kedvéért sem vett le.

 Az első nagy siker után további tizenegy filmben játszott, amik a Chaplin-filmekkel vetekedtek.

 Theda akkora név lett a szakmában, hogy maga Nicola Tesla is megígérte neki, hogy a fotóját felküldi a Marsra. 

1915 és 1919 között Theda Bara összesen negyven filmben játszott, 1919-ben azonban a Fox már nem újította meg vele a szerződését. A Theda által vászonra vitt sötét, vámpíri erotika ideje lejárt. 

Szárnyaló karrierjének ezzel leáldozott, ezt követően már csak olcsó, kisebb színpadi szerepeket kapott. 1921-ben feleségül ment Charles Brabin rendezőhöz, 1926-ban pedig végleg felhagyott a színészkedéssel. 1955-ben, 69 évesen halt meg. 

 

Exit mobile version