Ők rejtőznek a busóálarc mögött

Pál Anna Viktória | Fotózta: Pál Anna Viktória | 2018. Február 14.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Hétfőn ért véget a több évszázados múltra visszatekintő télűző, tavaszváró busójárás Mohácson. Oldódnak a hagyományos nézetek, miszerint a busó csak akkor busó, ha maszkot visel. Van, aki nem tágít ettől az elképzeléstől, mégis sokan felemelték maszkjukat, ezzel felfedve arcukat. A busók és a képeken látható portrék szereplői többségükben mohácsiak, akik egész évben erre az ünnepségre készülnek.

Hétvégére megtelik sokác lányokkal és festett arcú banyákkal Mohács főutcája és a Széchenyi tér, amely néhol a velencei Szent Márk térre emlékeztet karnevál idején. Görcsönydobokáról érkezett Izabrani-Ketschingi busók iszogatnak a főút melletti kocsmában, maguk faragta álarcuk alatt is busós kendőt viselnek. Ilyenkor mindenki bulizik, a fiatalok szerint végre egy hétig anarchia van, most az övék a város. A vasárnap délutáni máglyagyújtás a nap fénypontja, amikor táncoló busók társaságában tehetjük zsebre a tűzből áradó, arcunkat pirító forróságot.