nlc.hu
Szabadidő

Mohácsi busójárás 2022

Idén rekordszámú, kétezer busó űzte el a telet Mohácson

A télűző rituálé már napokkal korábban elkezdődött.
busójárás

Több mint kétezer busó vonult fel Mohácson, hogy elűzze a telet – számolt be a Tények. A 6 napos farsangi fesztivál leglátványosabb napján koporsót égettek, bödönhajón keltek át a Dunán, és hagyományos ételeket főztek, de volt táncház is.

Idén is rengetegen voltak kíváncsiak vasárnap a télűző rituáléra. Szombat délután a helyi busócsoportok már készültek a vasárnapi felvonulásra, főzték a helyi specialitást, a köcsögös babot.

Idén rekordszámú, kétezer busó űzte el a telet, a legtöbben a szüleiktől veszik át a hagyományt. “Ezt a régi sokácok kezdték el. Most már nagyon kevés sokác él Mohácson, és így inkább már a mohácsiak is beöltöznek. Akinek ez az élete és szereti ezt csinálni, ő tényleg busó, és ő nem veszi le az álarcot” – mondta el az egyik jelmezes.

A rémisztő vagy mosolygós álarc hagyományosan fűzfából készül, és eredetileg állatvérrel festették be. Az öltözéknek is meg kell felelnie a hagyományoknak: szigorúan bocskor, bütykös harisnya, bunda és álarc, amit nem is szabad levenni.

A hatalmas turisztikai látványosság március 1-jéig tart.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top