nlc.hu
Trend

Eisler József a mohácsi busójárásról

Az igazi busók elítélik a lányokat zaklató részeges jelmezeseket

Annak egyébként örülnek a lányok, ha elkapják és megtáncoltatják őket.

A mohácsi busójárás valójában egy télűző, tavaszváró és termékenységvarázsló szertartás, amelynek során alaposan megtáncoltatják a lányokat. Akad, aki néha túlzásba viszi a bizalmaskodást, amiért az igazi busók nagyon haragszanak, sőt, elítélik a részeg jelmezeseket, akik zaklatják a nőket. Ezt Eisler József, a legendás mohácsi busó mesélte az atv.hu-nak. Szó szerint így:

Hallottam én is, hogy néha egy-egy jelmezbe bújt kamasz részegen zaklatja a lányokat, az ilyet mi is elítéljük. Ugyanakkor elismerem, hogy a kör szélén az első sorában álló lányok örülnek neki, ha ölbe kapjuk vagy berántjuk magunk közé, és kormos kézzel megsimogatjuk az arcukat, majd jól megtáncoltatjuk őket. Sőt, sok férfi lelkesen mutogat, hogy a feleségét se hagyjuk ki. Életreszóló élmény nekik, hogy a busók megtáncoltatták őket.

Busók a máglya körül a mohácsi busójárás negyedik napján, farsangvasárnap

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Eisler most 59 éves, és 47 éve minden évben felveszi a busójelmezt. Minden évben mást, hogy ne ismerjék fel a visszatérő látogatók és megmaradjon a titokzatosság varázsa – fogalmaz. A ruházat elengedhetetlen része egyébként a bocskor, a bütykös harisnya, a bőszárú gatya. Utóbbit régen szalmával béleltek ki, hogy még nagyobbnak, még robusztusabbnak tűnjön. Fehér inget húztak, arra jön a birka bundájából készült gúnya. A derékra birkakötél, azokra kolompok, majd jöhet a disznóvérrel festett maszk. Eisler, aki egyébként kőfaragó mesterként dolgozik, további kulisszatitkokat árult el, és azt is elmesélte, hogyan szerezte élete első gúnyáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top