A riói temető, amit a szellemjárás miatt még a helyiek is elkerülnek

Fotózta: Pál Anna Viktória | 2020. Április 11.
Brazília lakosai keresztények, de a kereszténységet megelőző természeti vallásokban és azok isteneiben ugyanannyira hisznek. Sokan többféle vallás gyakorlói is egyszerre, így a földön befejezett életről és halottaikról is sokféleképpen gondolkodnak. Rio híres szobrokkal díszített sírkertjét járva egyre inkább elfogott a kíváncsiság, vajon számukra mit jelent ez a hely.

A történelmi São João Batista temető Rio de Janeiro trópusi hegyei között terül el, a Megváltó Krisztus látképe és a zsiványokkal teli favelák ölelésében. A sírkert számos énekes, művész és tudós sírhelye, ám mégsem emiatt érdekes. Különös hangulatát a párás atmoszférának és lenyűgöző szobrainak köszönheti, amelyekhez foghatót még sosem láttam ezelőtt. Vízszintesen keresztre feszített Krisztus-szobrok és földön túli lények őrzik a koporsókat. Az áhítatos angyalok, szenvedést és fájdalmat megtestesítő női alakok között sétálni pedig még fényes nappal is hátborzongató érzés.

Elnézve az érzelmek széles skáláját tükröző figurákat, egyre inkább foglalkoztat, mit gondolhatnak a brazilok a halálról, és vajon mi lehet a kapcsolat a szobrok és az elhunyt lelkek között?

Megmutattam a temetőben készített képeket egy fiatal brazil fiúnak, aki azonnal kifakadt, hogy ő bizony nem sétálna ott semmiképp egyedül. Félelemmel tölti el a látogatás gondolata is, mert számára a láthatatlan világ nagyon is létező valóság. Úgy véli, a sírkert veszélyes hely az élők számára, mert a gonosz szellemek és a halottak lelke az élők testébe férkőzhet. Ez azért meglepő, mert a favelában edződött fiúk nem sok mindentől riadnak meg. Ha a helyzet úgy adja, pár pillanat alatt fent vannak egy magas fa tetején, viszont ha a sötét dzsungelben a bokrok között valami zizeg, ártó szellemekre gyanakodnak, és meghátrálnak.

 

Gyógyír a léleknek:

Exit mobile version