Sós burgonya
Hozzávalók:
Elkészítése:
A burgonyát egyenletes kockákra daraboljuk és annyi hideg vízben, hogy ellepje – a vizet megsózva – fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, tálra helyezzük és tetejére finomra vágott zöldpetrezselymet szórhatunk.
Petrezselymes vajas burgonya
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az olvasztott vajban a finomra vágott zöldpetrezselymet megfuttatjuk és hozzákeverjük a fentebb leírt módon megfőzött burgonyát.
Burgonyapüré
Hozzávalók:
Elkészítése:
A sós vízben megfőzött burgonyát leszűrjük és még forrón burgonyatörőn áttörjük, hozzáadjuk a vajat, sózzuk és annyi tejjel, hogy laza állagú legyen, simára keverjük. Ízesíthetjük szerecsendióval.
Bő zsírban sült burgonyák
Hozzávalók:
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát hasábra, kockára, metéltre, kis lapokra vághatjuk. A feldarabolt burgonyát konyharuhán leszárítjuk és a felforrósított olajba tesszük, vigyázva, hogy le ne forrázzuk magunkat! Időnként megmozgatva ropogósra sütjük. Tálaláskor sózzuk csak meg!
Ha a burgonyát félig megsütjük és félretesszük, akkor megkönnyíthetjük munkánkat, mert így újra a forró zsírba téve a tálalás pillanatában készíthetjük el a ropogós burgonyát.
Hagymás tört burgonya
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az olvasztott zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. A fentebb leírt módon megfőzött burgonyát villával összetörjük és hozzáöntjük a megpirított vöröshagymát, összekeverjük és serpenyőbe téve átforrósítjuk. Ha ügyesek vagyunk, egyik oldalát megpirítjuk, majd megfordítva – mint egy palacsintát – a másik oldalával is ugyanezt tesszük. Forrón tálaljuk.