Uborkasaláta:
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az előkészített uborkát vékonyra felszeleteljük, megsózzuk és állni hagyjuk. A sótól az uborka levet enged.
Közben elkészítjük a salátalevet: kb. 1 dl vízhez hozzákeverjük az ecetet és a cukrot. Ízlés szerint tehetünk bele 1-2 gerezd péppé nyomott fokhagymát vagy egy kis fokhagymakrémet. Végül hozzáadjuk a levéből kicsavart uborkát. Mindig csak a végén sózzuk, mivel a kicsavart uborka még tartalmaz sót. Fűszerpaprikával és törött borssal megszórhatjuk.
A saláta készítését úgy kell ütemezni, hogy tálalás előtt 1-2 órával kész legyen, hogy legyen idő jól lehűteni. Külön edényben adhatunk hozzá tejfölt.
Bundázott patisszon vagy tök:
Ezekhez az ételekhez a fiatal, zsenge tök vagy patisszon a megfelelő. Mindkettőt megmossuk, meghámozzuk, majd 1-1,5 cm vastag szeleteket vágunk, a belső részét (mag) kivesszük és az így kapott szeleteket megsózzuk.
Kétfajta bundázást alkalmazhatunk: Az egyik, amikor a besózott alapanyagot lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk (rántjuk).
A másik bundázási módnál a felvert tojásokhoz annyi lisztet keverünk, hogy egy bevonóképességű masszát kapjunk. A besózott szeleteket lisztbe és az elkészített masszába mártjuk.
Hozzávalók:
Az előkészített szeleteket a fenti módon bundázzuk és a serpenyőben vagy fritőzben felforrósított olajban lassan aranysárgára sütjük. Ha megsült, szalvétára szedjük, hogy a lecsurgó olajat a szalvéta felszívja.
Köretként párolt rizst adhatunk, de kiegészítőként célszerű tartár vagy majonéz mártást vagy valamilyen salátát adni.