Fácánsült elzászi módra

jancsi bá | 2001. Június 25.

Hozzávalók

  • 1 db fácán
  • 500 g savanyú káposzta
  • 150 g parasztkolbász
  • 100 g füstölt szalonna
  • 80 g vöröshagyma
  • 30 g zsír
  • 1 dl száraz fehér bor
  • só, őrölt bors, majoránna

    Elkészítése

    A megtisztított fácán belsejét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk morzsolt majoránnával, a mellét és a combokat megtűzdeljük a szalonna feléből vágott csíkokkal, lábait összekötjük és egy megfelelő nagyságú tűzálló tálba (cserépedénybe) téve, a bort aláöntve fedő alatt félig megpároljuk. Amíg a fácán párolódik, a finomra vágott vöröshagymát a zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát – ha szükséges, kissé mossuk át és csavarjuk ki – sózzuk, borsozzuk és fedő alatt félpuhára pároljuk. A fácánt, ha félig puha, kivesszük a párolóedényből. Az edény aljára tesszük a káposzta felét, ráhelyezzük a megmaradt és összevágott szalonnát, a félig megpárolt fácánt, erre rakjuk a karikára vágott kolbászt és az egészet befedjük a káposzta másik felével. Lefedjük és előmelegített sütőben együtt készre sütjük. Tálaláskor a fácánt kivesszük, rövid ideig pihentetjük, feldaraboljuk. A felforrósított káposztát a tálra tesszük, rárakjuk a feldarabolt fácánt. Kiegészítőként adhatunk hozzá felmelegített – esetleg kaporral ízesített tejfölt, vagy éppen párolt rizst is.

  • Exit mobile version