Hozzávalók a tésztához
• 250 g liszt
• 15 g élesztő
• 0,5 dl tej
• só, kristálycukor
Hozzávalók a töltelékhez
• 400 g fejes káposzta
• 4 dl étolaj
• 20 g kristálycukor
• só, őrölt bors
Elkészítése
Az élesztőt egy késhegynyi cukorral, a langyos tejjel összekeverjük és meleg helyen gyorsan felfuttatjuk, majd a lisztbe keverjük, és langyos, enyhén sós vízzel lágy tésztát készítünk belőle. Letakarva, meleg helyen pihentetjük – kelesztjük. Közben a megtisztított káposztát lereszeljük, besózzuk és rövid ideig állni hagyjuk, majd alaposan kicsavarjuk, hogy minél szárazabb legyen. 0,5 dl olajat felhevítünk és a cukrot aranysárgára pirítjuk benne, hozzáadjuk a kicsavart káposztát. Folytonos keverés közben megpirítjuk, törött borssal fűszerezzük. A pirítást addig végezzük, amíg a káposzta el nem veszíti folyadéktartalmát. A megkelt tésztát libatojás nagyságú cipókra osztjuk, és ezeket belisztezett deszkára téve még körülbelül 10 percig pihentetjük. A megkelt cipókból kerek lapokat nyújtunk, mindegyik közepébe egy-két evőkanál párolt káposztát teszünk. A tészta széleit ráhajtjuk, hosszúkás alakúra formáljuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.