Aranygaluska

jancsi bá | 2002. Március 07.

Hozzávalók

a tésztához

• 500 g liszt
• 25 g élesztő
• 3 dl tej
• 4 db tojássárgája
• 100 g vaj
• 50 g porcukor
• só

a töltelékhez

• 200 g darált dió
• 150 g porcukor

• a tészta nyújtásához: 100 g liszt
• a forma kenéséhez: 50 g vaj, 20 g zsemlyemorzsa
• a tészta kenéséhez: 1 db tojás

Elkészítése

A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát azzal az eltéréssel, hogy 100 g olvasztott vajat dolgozunk el benne. Amíg a tészta kel, magas peremű sütőformát (tepsi, tűzálló tál) kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy mindenütt beborítsa a morzsa a tál felületét. A diót összekeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nyújtófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval galuskákat szúrunk. A kiszúrt tésztát megforgatjuk az olvasztott vajban, majd egymás mellé – nem túl szorosan – a morzsával megszórt edénybe tesszük. Amikor egy réteget leraktunk, megszórjuk a cukorral összekevert dióval, majd újabb réteget rakunk rá. Tetejét megkenjük a felvert egész tojással és konyharuhával letakarva utókelesztjük. A sütőt 180-200 fokra melegítjük, és a tésztát beletéve készre sütjük. A sütési idő kb. 30 perc. Többször ellenőrizzük, nehogy a teteje megégjen! Ha megsült, pihentetjük, óvatosan deszkára borítjuk, majd szétszedjük oly módon, hogy minden galuska külön legyen, tálra halmozzuk, megszórjuk porcukorral és melegen tálaljuk. Külön edényben adunk hozzá tejhabot vagy borsodót.

Exit mobile version