Ízes bukta

jancsi bá | 2002. Március 07.

Hozzávalók





A tésztához

• 600 g liszt
• 25 g élesztő
• 3,5 dl tej
• 2 db tojássárgája
• 80 g vaj
• 50 g porcukor
• só

• a tészta nyújtásához: 100 g liszt
• a sütőforma kenéséhez: olaj
• a töltéshez és a tálaláshoz: 300 g gyümölcsíz
• a tésztakenéshez: 1 db tojás
• a tetejére: 20 g porcukor


Elkészítése

A gyümölcsízt felmelegítjük, a sütőformát vékonyan megkenjük olajjal. A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Éles késsel 8-10 cm-es négyzeteket (vagy, tetszés szerinti méretet) vágunk a kinyújtott tésztából. A felmelegített gyümölcsízből a felvágott tészta szélétől 2 cm-re vékony csíkot spriccelünk, majd a tésztát egyenként feltekerjük, egyik oldalát megkenjük olajjal, és kb. 1cm-re egymástól az előkészített sütőformába helyezzük. A formába helyezéskor figyeljünk arra, hogy a hajtott szélek alulra kerüljenek. Tetejét megkenjük felvert egész tojással, figyelve arra, hogy az oldalára ne folyjon le. A lemezre helyezett buktákat 15-20 percig utókelesztjük, majd 180 -200 fokos sütőben megsütjük. Amikor megsült, pihentetjük, majd kiszedjük, tálra rendezzük, és porcukorral megszórjuk.
Exit mobile version