Pozsonyi kifli

jancsi bá | 2002. Március 07.

Hozzávalók





A tésztához

• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy margarin
• 4 tojássárgája
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1,5 dl tej
• só

A diótöltelékhez

• 200 g darált dió
• 200 g porcukor
• 20 g vaníliás cukor
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum

A máktöltelékhez

• 200 g darált mák
• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve és reszelt héja
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum

• a tészta nyújtásához: 100 g liszt
• a tészta kenéséhez: 2 db tojás


Elkészítése

A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió az alapanyag. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.
A tésztát a hűtőszekrényből kivéve 30 g-os darabokra osztjuk és 3-4 mm vastag ellipszis formájúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a kihűtött tölteléket, majd egyenletesen elkenjük a tésztán, figyelve arra, hogy a szélén kb. 0,5 cm -re ne kerüljön belőle, és hosszanti irányban feltekerjük. A szivar alakú tészta végeit visszahajtjuk patkó vagy ácskapocs formára. Figyeljünk arra, hogy a hajtás mindig a tészta aljára kerüljön.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele. Langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a kifli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni.

Exit mobile version