Fokhagymakrémleves

jancsi bá | 2002. Április 30.
Az egyik legnépszerûbb leves mostanában, ráadásul a sok fokhagyma miatt kifejezetten egészséges is. Sok sikert hozzá!





Hozzávalók

• 50 g vöröshagyma
• 50 g fokhagyma
• 30 g vaj
• 1 db tojássárgája
• 1 dl tejszín
• 1/2 csomó snidling
• 2 db zsemle
• 50 g reszelt sajt
• só, őrölt fehér bors


Elkészítése

Az alapanyagokat megtisztítjuk, a zsemlét felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fokhagymát, felengedjük vízzel vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk és lassú forralással az anyagokat megfőzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a legírt – tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel , valamint a zsemleszeleteket enyhén megpirítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, félretesszük.

Ha a leves megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük, és a citromlevesnél leírtak szerint legírozzuk.
A sajttal megszórt zsemleszeleteket előmelegített sütőbe vagy mikróba tesszük annyi ideig, amíg a sajt ráolvad. A levest csészébe merjük – tetejét megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel, és a sajtos zsemlével melegen tálaljuk.

Exit mobile version