Gombakrémleves

jancsi bá | 2002. Április 30.

Hozzávalók

300 g gomba
30 g vaj
20 g liszt
1 dl tejszín
1 db tojássárgája
1 db zsemle
só, őrölt fehér bors

Elkészítése

A gombát megtisztítjuk, folyóvíz alatt alaposan megmossuk, felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk, belehelyezzük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és megpároljuk. Ezután zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük és együtt halvány zsemleszínig pirítjuk. Felengedjük 7-8 dl vízzel vagy húslevessel, és az egészet lassú forralás mellett puhára főzzük. Amíg a gomba fő, elkészítjük a legírt, és a zsemléből 5×5 mm-es kockákat vágunk, majd felmelegített vajban aranysárgára pirítjuk. Ha a gomba megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixoljuk, felforraljuk, és az előkészített legírral dúsítjuk. A levest melegen tálaljuk, tetejét díszíthetjük petrezselyemmel. A zsemlekockát is melegen adjuk hozzá külön edényben.

Exit mobile version