Végig kell járni a standokat és vásárolni, hogy aztán a fantáziánkat, főzési tudományunkat előkaparva könnyed ételeket kreáljunk a magunk és vendégeink, családtagjaink örömére.
Tavasszal általában a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, aminek oka az egyre magasabb a hőmérséklet, és a kisebb energiaigény.
A zöldségek szervezetünk számára fontos védő és tápanyagokat tartalmaznak, valamint rosttartalmuk kedvezően befolyásolja az emésztést.
Az üvegházi termesztésnek és a gyors szállítási lehetőségeknek köszönhetően a legtöbb zöldségféle már egész évben kapható, de általában a friss hazai primőr a sláger.
A zöldségek vásárlásánál és felhasználásánál a következő “aranyszabályokat” illik betartani:
• csak friss és sérülésmentes nyersanyagot vásároljunk, csak közvetlenül
• a felhasználás előtt tisztítsuk, daraboljuk a zöldségféléket, hogy a levegő oxigéntartalma ne károsítsa vitamin és színanyagukat
• ne áztassuk hosszú ideig a zöldségféléket, inkább folyóvíz alatt mossuk meg alaposan és gyorsan
• mérsékelten ízesítsünk, fűszerezzünk, hogy a zöldségfélék megtartsák jellegüket
• a zöldségfélékből hideg és meleg ételeket is készíthetünk