Pikáns kapros és fûszeres olaj

nlc | 2002. Június 01.
A saláták reneszánszával együtt a változatosan ízesített fûszerolajok is divatba jöttek. Szép üvegekbõl pedig akkora a választék, hogy szinte kínálják magukat újabb és újabb rafinált ízek összeállítására.

Pikáns olaj






Hozzávalók
(5 dl-hez)

• 5 dl olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 szárított pirospaprika
• 1 csokor kapor
• csipetnyi mustármag

A zúzott fokhagymát, a paprikát, a kaprot
és a mustármagot forró vízzel leöntjük, majd lecsöpögtetjük. A leforrázott anyagokat üvegbe töltjük, majd ráöntjük az olajat. Lezárjuk, és 10 percre gyöngyöző forró vízbe állítjuk. 2 hónapra hideg, sötét helyre tesszük.


Fűszeres olaj

Hozzávalók
(5 dl-hez)


• 5 dl olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• 1-1 rozmaring- és bazsalikomág
• 5 szem bors vegyesen (fekete, fehér, piros, zöld)

A meghámozott fokhagymát a rozmaringgal és a bazsalikommal együtt 5 percre forró, sós vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. Az üveget forró vízzel kimossuk, beletesszük a fokhagymát, a rozmaringot, a bazsalikomot, a borsot, és ráöntjük az olajat. Lezárjuk, és 1 hónapra hideg, sötét helyre tesszük.






További receptek
a júniusi Fakanál magazinban.
Exit mobile version