Májjal töltött tök tárkonyos mártással

jancsi bá | 2002. Június 11.

Hozzávalók





2 db spárgatök
• 2 db tojás
• 2 db zsemle
• 400 g sertésmáj
• 2 dl csontlé vagy 20 g ételízesítő
• 1 csomó tárkony
• 50 g vaj
• 1 dl tejszín
• 12 g liszt
• 0,5 dl ecet vagy citromlé
• 25 g kristálycukor
• só, fehér őrölt bors


Elkészítése

A tököt megtisztítjuk, két végét levágjuk, hosszában félbevágva belsejét kanállal kikaparjuk és besózzuk, a tárkonyt finomra, a májat csíkokra vágjuk. A zsemlét vízben beáztatjuk, majd kicsavarjuk, hozzáadjuk a májat és a tojást, ízesítjük sóval, borssal, és jól összedolgozzuk, végül a kikapart tököt megtöltjük a töltelékkel. Alufóliába csomagoljuk, tepsibe vagy lábasba rakjuk, és ráöntjük a két dl vízben feloldott ételízesítőt és az ecetet, majd lassú tűzön – fedő alatt – megpároljuk. Közben elkészítjük a tárkonyos mártást. Világos vajas rántást készítünk, beletesszük a tárkonyt, és gyorsan átkeverjük, majd felöntjük a töltött tök párolólevével és a tejszínnel. Ízesítjük sóval, kevés cukorral, és jól kiforraljuk. A megfőtt tököt felszeletelve tálra rakjuk, és meglocsoljuk a forró tárkonyos mártással.
Exit mobile version