Rakott palacsinta gyümölccsel

jancsi bá | 2002. Július 11.

Hozzávalók





a 10 db palacsintához
• 2 db tojás
• 180 g liszt
• 2,5 dl tej vagy szódavíz
• 1 dl étolaj
• só

a töltelékhez
• 300 g friss gyümölcs (ribizli, málna, barack stb.)
• 100 g darált dió
• 0,5 dl rum
• 50 g mazsola
• 5 db tojásfehérje
• 50 g kristálycukor
• 30 g porcukor
• 100 g dzsem (lehetőleg a felhasznált gyümölcsből)


Elkészítése

A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak. A tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró sütőben a habot megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.

Exit mobile version