A köretek a fõételek fontos kiegészítõi. Nagyon lényeges, hogy az ételeknek megfelelõ köretet adjunk, hogy azokkal harmonizáljanak. Az ételekhez megfelelõ mennyiségû köretet adjunk mert a sok köret elnyomja a fõételt, a kevés pedig nem elégíti ki az étvágyat.
A köreteket általában külön tálaljuk a hús- vagy halételhez, de természetesen, mint minden „csak” esetében itt is vannak kivételek, pl.: a Csáky rostélyos, amelyet a vajas galuska körettel együtt kell tálalni. A köretek ízesítésénél figyeljünk fokozottabban, hogy ne nyomjuk el a főétel ízét.
A sütéssel készített ételeinknél már nyugodtan eltérhetünk nagyanyáink hagyományaitól és adhatunk zöldséget, vagy éppen gyümölcsöt is köretként.
A köretek készítésénél a következő „aranyszabályokat” illik betartani:
• a zöldségféléket pároljuk, és ne főzzük
• a burgonyát meghámozás után mindig tegyük hideg vízbe, hogy ne barnuljon meg, de ne „áztassuk”, mert kioldjuk a burgonya értékes C-vitamin tartalmát
• a gyümölcsköreteknél az ízesítéssel ne nyomjuk el a gyümölcs eredeti ízét
• a párolt rizs és tarhonya készítésénél a pároláskor adjunk hozzá egy kisebb fej vöröshagymát