• 4 db friss karalábé
• 30 g zsír
• 20 g vaj
• 1 dl tejföl
• 1/2 dl tejszín
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 20 g liszt
• 10 g kristálycukor
• só, őrölt bors
Elkészítése
A karalábét megtisztítjuk, és egyenletes hasábokra vagy kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A zsírt megolvasztjuk, beletesszük a metéltre vágott karalábét, kevés cukrot, és fedő alatt megpároljuk. Ekkor felengedjük csontlével vagy vízzel, és majdnem puhára főzzük. Amíg a leves fő, világos vajas rántást készítünk, elkeverjük benne a petrezselyem zöldjét, kevés hideg vízzel, a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, és a leveshez adjuk. Kiforraljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük cukorral, borssal. Betétként apró vajas galuskát adhatunk, amelyet külön főzzünk meg. A levest forrón tálaljuk.