Hozzávalók
• 1000 g sárgadinnye
• 100 g porcukor
• 0,5 dl borpárlat
• 1 dl édes fehérbor
• 2 dl tejszín
• 1 db citrom
• só, szegfűszeg, egész fahéj, egész fehér bors
Elkészítése
A dinnye héját megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a gyümölcs húsának negyedét apró golyó formával (karalábévájó) kivájjuk. Rászórjuk a porcukor felét, ráöntjük a borpárlatot, és hűtőbe tesszük. Ez lesz a leves betétje. A maradék gyümölcshúst a héjából kivesszük, kb. fél liter vízben a maradék cukorral, a fehérborral és az előző levesnél leírt módon elkészített redukcióval puhára főzzük. A megfőtt dinnyehúst pépesítjük (turmix gép), kihűtjük, majd elkeverjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a kivájt dinnyehúst, végül lazán összekeverjük, és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.