Almáslepény

jancsi bá | 2002. Október 10.
Éppen szezon van. Mármint almaszezon. Az almás lepényt pedig mindenki szereti. Aki nem, annak igencsak itt az ideje!

Hozzávalók





a tésztához:
• 100 g porcukor
• 200 g margarin vagy vaj
• 300 g liszt
• 2 db tojássárgája
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1/2 citrom reszelt héja

a töltelékhez:
• 500 g alma
• 100 g darált dió
• 100 g cukor
• 1/2 citrom reszelt héja
• 50 g zsemlemorzsa
• őrölt fahéj

a kenéshez:
• 1 db tojás

a tetejére:
• 20 g porcukor


Elkészítése

A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.

Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.

Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, és visszatéve a sütőbe megsütjük. Kihűlés után négyzet alakúra daraboljuk, és porcukorral meghintjük.

Exit mobile version