Gyöngytyúk, ahogy a szõlõhegyen készítik

nlc | 2002. Október 14.

Hozzávalók 4-6 személyre:

• 1 db gyöngytyúk (1,90 kg)
• 5 dkg liszt
• 8 dkg vaj
• 10 dkg vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 10 dkg paradicsom
• 4 dl fehérbor
• törött bors
• kakukkfű
• gyömbér
• só


Elkészítés:

A megmosott és feldarabolt gyöngytyúkot megsózzuk, törött borssal meghintjük, majd lisztbe mártjuk. Lábasban vajat hevítünk, a szárnyasdarabokat beletéve szép pirosra sütjük. Kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, és egy másik lábasba tesszük. A párolásból visszamaradt vajat addig melegítjük, ameddig a hozzáadott víz elpárolgott.

Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a lehéjazott, kockára darabolt paradicsomot, és feleresztjük fehér borral. Amikor felforrt a gyöngytyúkra öntjük. Kakukkfűvel, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és még 4-5 percig takaréklángon forraljuk.
Párolt rizst adunk mellé.

Exit mobile version