Kapros-gombás gyöngytyúk vajas lúdgége tésztával

nlc | 2002. Október 24.
Tyúk és lúd a tányéron. Na jó, az egyik inkább lisztbõl van, mint lúdból. A tyúk viszont igazi!

Hozzávalók 6 személyre:







Kattints a képre!
• 1 db gyöngytyúk (1,90 kg)
• 8 cl étolaj
• 10 dkg vöröshagyma
• 10 dkg pirospaprika
• 12 dkg zöldpaprika
• 10 dkg gomba
• 2 csomó kapor
• 10 dkg paradicsom
• 2 dl tejföl
• 4 dkg liszt
• 1 dl tejszín
• 25 dkg lúdgége tészta
• 3 dkg vaj
• só


Elkészítése:

A gyöngytyúkot feldaraboljuk. Olajban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal beletesszük a megmosott gyöngytyúk darabokat. Fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet hozzáadva pároljuk. Sóval ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott zöldpaprikát. Kevés olajban megpirítjuk a kockára darabolt gombát, kevés sóval ízesítjük, majd a friss, apróra vágott kapor felével meghintve néhány pillanatig pirítjuk, majd az egészet a gyöngytyúkra öntjük.

Ezután beletesszük a héjától megtisztított, kockára vágott, kimagozott paradicsomot is. Végül tejfölös habarást készítünk, amelyet a szűrőn keresztül az ételekhez öntünk. Tejszínnel javítjuk, és hozzáadjuk a vágott kapor másik felét is. Néhány percig mérsékelt tűzön forraljuk. Levének simának, bársonyosnak kell lenni.

A sós vízben kifőzött lúdgége tésztát olvasztott vajra téve átforrósítjuk, és külön edényben adjuk a gyöngytyúkhoz, amelyet kitálalva, egy kevés tejföllel meglocsolva díszítünk.
Exit mobile version