Újházy tyúkhúsleves

jancsi bá | 2002. December 05.

Hozzávalók








• 1500 g tyúk
• 150 g sárgarépa
• 120 g petrezselyemgyökér
• 80 g zellergumó
• 50 g vöröshagyma
• 100 g kelkáposzta
• 50 g gomba
• 100 g kelvirág
• 150 g mirelit zöldborsó
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csomó petrezselyemzöld
• egész bors, só
• 120 g finom metélt


Elkészítése

A tyúkot előkészítjük, (a tolltokokokat eltávolítjuk, megperzseljük, majd a zsigereket kiszedve alaposan megmossuk), megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük.

Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a finom metéltet, forró sós vízben főzzük meg a zöldborsót, és tálalásig tartsuk melegen. A petrezselyemzöldet vágjuk finomra. A kész levest a tűzről levesszük, „pihentetjük” kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk – a tyúkot negyedekre, a zöldséget, a gombát gyufaszál vastagságúra vágjuk. A levest merőkanállal merve levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a szeletelt zöldségeket, a zöldborsót, és a finom metéltet. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Exit mobile version