Csõben sült padlizsán

nlc | 2003. Február 27.

Hozzávalók:





• 1 kg közepes padlizsán
• só
• 1 kg paradicsom
• 1 kis csokor bazsalikom
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
• 5-6 evőkanál olívaolaj
• 30 dkg mozzarella sajt
• 10 dkg frissen reszelt parmezán


Elkészítése:

A padlizsánt megmossuk, kocsányát levágjuk, törzsét fél centi vastagon fölszeleteljük. Tálba szórjuk, 1 kiskanálnyi sóval összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk. Ezalatt a paradicsomot meghámozzuk ehhez, ha szükséges, le is forrázzuk, majd magjait kikaparva apróra vágjuk, serpenyőbe dobjuk. A fölaprított bazsalikommal és a présen áttört fokhagymával fűszerezzük, megborsozzuk, kissé megsózzuk. Lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk. A besózott padlizsánt folyó hideg víz alatt megmossuk, jól leszárogatjuk. Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, és a forró olajban a padlizsánkarikákat mindkét oldalukon 2 percig sütjük, majd anélkül, hogy lecsöpögtetnénk, tálba rakjuk, és a maradék fölaprított bazsalikommal behintjük. Erre kerül a felszeletelt vagy kockákra vágott mozzarella, amit a paradicsomos mártással nyakon öntünk. Egy kevés parmezánnal behintjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 35 percig sütjük. Ekkor a maradék parmezánt is rászórjuk, és további 10 percig sütjük.
Exit mobile version