Csõben sült parajos tojás Mornay-mártással

nlc | 2003. Február 27.
Igazi különlegesség, szintén cseréptálban, mert úgy a legszebb és legfinomabb. Ne rémülj meg a nevétõl, nem lesz bonyolult!











Hozzávalók



• 4 keményre főtt tojás
• 25 dkg friss vagy mirelit spenót
• 10 dkg reszelt sajt
• só
• szerecsendió
• fehér bors

A Mornay-mártáshoz:


• 50 g vaj
• 5 g liszt
• 2,5 dl tej
• 1 tojássárgája
• 1 dl tejszín
• diónyi vaj
• só
• reszelt szerecsendió


Elkészítése:

A Mornay-mártáshoz felforraljuk a tejet. Rozsdamentes edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és mielőtt színt kap, habverővel kevergetve forró tejjel felengedjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezve sűrű mártássá főzzük. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínnel eldolgozott tojássárgáját, majd a vajat. A parajt megfőzzük, a levét kicsavarjuk. A hosszában kettévágott tojások sárgáját 2 deka vajjal és 5 dekányi parajjal összeturmixoljuk, közben sóval, reszelt szerecsendióval fészerezzük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjéket. Kivajazott hőálló edény aljára kiöntjük a mártás felét, rárakjuk a főtt parajt, közben sóval, borssal megszórjuk. Ráültetjük a töltött tojásokat, majd mártással mindegyiket bevonjuk. Reszelt sajttal megszórjuk, és közepesen meleg sütőben 15-20 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Exit mobile version