Májusfa

nlc | 2003. Április 10.
Jó, jó, mi is tudjuk, hogy még nincs május! De már majdnem! És azt ki mondta, hogy májusfát húsvétkor még nem szabad felállítani?

Hozzávalók:





Piskótatészta:
4 tojás (közepes méretű)
125 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
125 g liszt
1 késhegynyi Dr. Oetker Sütőpor
piros ételfesték

Krém:
250 g eper
150 g joghurt
fél citrom leve
40 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
200 g lehűtött tejszín
1 tasak Dr. Oetker Zselatin
1 dl víz

Ezenkívül:
200 g világos lekvár
100 g nyers marcipánmassza
piros és zöld ételfesték


Elkészítése:

Piskótatészta:
A lisztben elvegyítjük a sütőport. A tojásfehérjét a cukorral és a vanillincukorral egy keverőedényben kézi robotgéppel kemény habbá verjük, majd egyenként belekeverjük a tojássárgájákat. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a többi hozzávalót, és jól elkeverjük. A tepsit (40 x 30 cm) kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük. A tésztát két részre osztjuk, és az egyik felet piros ételfestékkel megfestjük. A tésztát egy-egy műanyag zacskóba töltjük. Először a világos tészta zacskójának a sarkát vágjuk le (kb. 1,5 cm). A tésztát egyenletesen átlósan a tepsibe nyomjuk, a csíkok között kb. 2 cm-t hagyjuk ki. Az üres részeket piros tésztacsíkokkal töltsük fel. Ne egyengessük el, azonnal süssük meg.

Alsó és felső sütés: kb. 200 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc

A lapot elválasztjuk a tepsi oldalától és a munkalapra borítjuk, ahol tovább dolgozunk majd vele, lehúzzuk róla a sütőpapírt és azonnal a hosszabbik oldalánál feltekerjük.

Krém:
Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, a szárát leválasztjuk és felkockázzuk. A joghurtot, a citromlevet, a cukrot és a vanillincukrot egy habverővel elkeverjük. A zselatint az 1 dl vízzel felmelegítjük és hűlni hagyjuk A tejszínt felverjük, közben hozzácsurgatjuk a még folyós zselatint, majd óvatosan hozzákeverjük a joghurtos krémet, majd az epret egyenletesen a krémbe szórjuk. A krémet legalább 10 percig hagyjuk a hűtőben zselésedni.

A piskótalapot kiterítjük és rákenjük a krémet (a hosszabbik oldalnál legalább 1 cm peremet hagyjunk), majd a piskótát újra feltekerjük és egy tálcára helyezzük. Legalább 2 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. A lekvárt átnyomjuk egy szitán, kicsit forraljuk és vékonyan a tekercsre kenjük.

A marcipánmasszát három egyenlő részre osztjuk. Az egyik harmadot pirosra, a másikat zöldre festjük. A festetlen harmadot és a piros marcipánt vékony csíkokra vágjuk, a zöld marcipánból leveleket formálunk, és fogpiszkálóval levélmintákat rajzolunk rá. A marcipánmotívumokat dekoratívan a tekercsre helyezzük.

Exit mobile version