Mandarin-lime torta

nlc | 2003. Április 10.
A lime, azaz zöld citrom nálunk talán még nem annyira ismert. Fanyar zamata nagyon feldobja az ételeket, ezt a tortát is. Itt az alkalom, hogy megbarátkozz vele.

Hozzávalók:





Gyúrt tészta:

• 125 g liszt 
• 1/2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
• 60 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 80 g lágy vaj vagy margarin
• 3 evőkanál világos lekvár 

Kevert tészta:

• 125 g lágy vaj vagy margarin
• 100 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 3 tojás (közepes méretű)
• 125 g liszt
• 1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Mandarin–lime krém:

2 konzerv mandarin (lecsöpögtetve egyenként 175 g)
• 100 g cukor
• 2 zöld citrom leve (kb. 100 ml)
• 50 ml pezsgő
• 250 g túró
• 1/2 citrom reszelt héja
• 1 tasak Dr. Oetker Zselatin
• 400 g lehűtött tejszín


Pezsgőkrém:

• 2 tasak Dr. Oetker Aranka Krémpor vanília
• 400 ml pezsgő
• 200 ml tejszín


Ezenkívül:

• 4 evőkanál világos lekvár
• néhány csík zöld citromhéj
• 50 g szeletelt mandula


Elkészítése

Gyúrt tészta:
A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. A maradék hozzávalóval együtt egy konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dolgozzuk össze. Sütőpapíron négyzet alakúra nyújtjuk (25 x 25 cm) és a papírral együtt egy tepsibe helyezzük. A tésztát egy villával többször megszurkáljuk és megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc

Sütés után a tésztát a sütőpapírral együtt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Kevert tészta:
A lágy vajat vagy margarint egy keverőedényben kézi robotgéppel simára keverjük. Keverés közben hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot. Minden egyes tojást egyenként kb. fél percig keverünk bele a legmagasabb fokozaton. A lisztben elvegyítjük a sütőport, és a masszába szitáljuk. A legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egy kivajazott és sütőpapírral kibélelt tepsibe (26 x 26 cm) öntjük, elegyengetjük és megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc
Sütés után a tésztát a sütőpapírral együtt kihúzzuk a tepsiből, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A gyúrt tésztát megkenjük a 3 evőkanál lekvárral, a kevert tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és óvatosan a gyúrt lapra nyomkodjuk.





Mandarin–lime krém:

A mandarint egy szitában lecsöpögtetjük. Egy zöld citromot forró vízben megmosunk, megtörölgetünk, vékonyan levágjuk a héját. A héjat vékony csíkokra szeleteljük, félrerakjuk. A zöld citromok levét kinyomjuk, és egy habverővel elkeverjük a cukorral, a túróval és a reszelt citromhéjjal. A zselatint a pezsgővel felmelegítjük, és hűlni hagyjuk. A tejszínt felverjük és hozzácsurgatjuk a még folyós zselatint. 12 mandarinszeletet félreteszünk, a többit a krémbe keverjük. A kész krémet a tésztalapra szedjük, elegyengetjük és hideg helyre tesszük.

Pezsgőkrém:
Az Aranka krémet elkeverjük a 400 ml pezsgővel a tasakon található leírás szerint. A tejszínt felverjük, és egy habverővel a vaníliakrémbe forgatjuk. A krémet egy nyomózsákba töltjük (ha nincs otthon nyomózsákunk, töltsük a krémet egy kis műanyag zacskóba, majd vágjuk ki az egyik sarkát) és kis pöttyökkel borítjuk be a torta felszínét. A mandarinszeleteket kettesével a kerek oldalukkal egymásnak fordítjuk, hogy lepke formát kapjunk. A vékony zöld citromhéj csíkokból tapogatókat formálunk a lepkékhez. A tortát legalább 3 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. Miután kivettük, az oldalát bekenjük a világos lekvárral és beleragasztjuk a szeletelt manduladarabokat.


Javasolt díszítések

Exit mobile version