Bevert tojás bakonyi módra

jancsi bá | 2003. Április 11.

Hozzávalók





• 8 db tojás
• 80 g vöröshagyma
• 80 g vaj
• 250 g gomba
• 120 g zöldpaprika
• 60 g paradicsom
• 2 dl tejföl
• 20 g liszt
• 1/2 erőleveskocka
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• só, fűszerpaprika, fokhagyma, őrölt köménymag, ecet


Elkészítése

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd apró cikkekre daraboljuk. A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra, a zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A fél erőleveskockát 2 dl vízben felforraljuk. A vöröshagymát a vajban kissé megpirítjuk, a tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, sóval, kevés fokhagymával és őrölt köménymaggal, valamint petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Ha levét elfőtte, beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot, felöntjük kevés erőlevessel, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a tejfölt a liszttel simára keverjük, és azzal a kész gombát behabarjuk. A tojásokat sós, ecetes forrásban lévő vízben maximum három percig főzzük, mert ennyi idő alatt a fehérje megkeményedik, a sárgája folyékony marad. Szűrő-merő kanállal kiszedjük, és langyos vízben leöblítjük, rongyos széleit levágjuk. Köretként párolt rizsalapra helyezzük a tiszta konyharuhán leszárított tojásokat, az egészet átvonjuk a gombamártással, és petrezselyem zöldjével díszítjük.
Exit mobile version