Gyümölcskosárkák

jancsi bá | 2003. Április 11.

Hozzávalók

a tésztához




• 100 g porcukor
• 200 g vaj vagy margarin
• 300 g liszt
• 1 db tojássárgája

a forma kikenéséhez:
• margarin

a sárgakrémhez:
• 1 csomag vaníliás pudingpor

a díszítéshez:
• 600 g friss gyümölcs

a zseléhez:
10 g zselatinpor
• 100 g cukor
• 1 dl víz


Készítése

A gyümölcsöket megtisztítjuk, és egyenletes vékony szeletekre vágjuk, olyan nagyságúra, hogy a kosárkák átmérőjénél ne legyenek nagyobbak. Az alaptésztát gyorsan összedolgozzuk, pihentetjük, és az előkészített formákba nyomkodjuk kb. 2-3 mm vastagságban, villával megszurkáljuk, majd sütőlapra rakjuk és előmelegített sütőben világos színűre sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a formában a tésztát, és miután kihűlt, kiborítjuk. Amíg a tészta sül, a pudingporból az ott leírtaknak megfelelően elkészítjük a tölteléket, és még melegen beletöltjük a kosarakba. Tetejüket színben változatosan díszítjük az előkészített gyümölcs szeletekkel. A zselatint a hideg vízben elkeverjük, és állandó kevergetés mellett felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, ezzel is felforraljuk, majd testhőmérsékletre hűtjük, és kenőtollal a díszített gyümölcsökre csurgatjuk, kenjük. Hagyjuk megdermedni, és hűtőben tartjuk fogyasztásig.

Exit mobile version