Húsvéti maradékok

nlc | 2003. Április 11.
Egy-két jó ötlet húsvét utánra, ha sok kemény tojás vagy fõtt sonka maradt meg az ünneprõl.

Tojáspörkölt

Hozzávalók:

10 db kemény tojás
400 g vöröshagyma
10 g fokhagyma
100 g paradicsom
100 g zöldpaprika
100 g zsír
só, őrölt köménymag, fűszerpaprika


Elkészítés:

A tojásokat, a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát megtisztítjuk.
A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot, sózzuk, megszórjuk a köménymaggal, és zsírjára pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát felengedjük vízzel vagy csontlével / esetleg megmaradt sonkalével /, és forralva a hagymát, paprikát, paradicsomot szétfőzzük. Ha a leve elpárolgott kevés folyadékkal pótoljuk. Amíg a pörköltalap készül a megtisztított tojásokat negyedekbe vágjuk és a pörköltalaphoz adva átforrósítjuk, forrón tálaljuk.
Köretként bármilyen főtt tésztát adhatunk, valamilyen salátával.

Sonkás kocka

Hozzávalók:

100 g zsír
2 dl tejföl
4 db tojás
300 g füstölt sonka maradék
50 g zsemlyemorzsa
őrölt bors, só
500 g nagykocka tészta

Elkészítés:

A kockatésztát forró sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A sonkát apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a zsírral és a tejföllel kikeverjük, sózzuk / enyhén /, borsozzuk, hozzáadjuk a főtt tésztát, majd összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tésztás masszához keverjük.
Tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk zsírral, megszórjuk zsemlyemorzsával és az összekevert sonkás tésztát beleöntjük, elsimítjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és lassan aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk.
Valamilyen salátát adhatunk hozzá!Jó étvágyat!

Exit mobile version