Zöldek

jancsi bá | 2003. Június 05.
Tavasszal általában a könnyebb ételeket részesítjük elõnyben, aminek oka az egyre magasabb a hõmérséklet, és a kisebb energiaigény. Legyen ez tehát a zöldségek ideje!

A zöldségek szervezetünk számára fontos védő és tápanyagokat tartalmaznak, rosttartalmuk kedvezően befolyásolja az emésztést. Az üvegházi termesztésnek és a gyors szállítási lehetőségeknek köszönhetően a legtöbb zöldségféle már egész évben kapható, de általában a friss hazai primőr a legjobb.





A zöldségek vásárlásánál és felhasználásánál a következő “aranyszabályokat” tartsuk be:

• csak friss és sérülésmentes nyersanyagot vásároljunk,
• csak közvetlenül a felhasználás előtt tisztítsuk, daraboljuk a zöldségféléket, hogy a levegő oxigéntartalma ne károsítsa vitamin és színanyagukat
• ne áztassuk hosszú ideig a zöldségféléket, inkább folyóvíz alatt mossuk meg alaposan és gyorsan
• mérsékelten ízesítsünk, fűszerezzünk, hogy a zöldségfélék megtartsák jellegüket
• a zöldségek főzése gyorsabb és egyenletesebb, ha azokat egyformára daraboljuk fel.
Exit mobile version