Egybesült pulykamell sárgarépaágyon és ananászos csiga

nlc | 2003. Június 23.
Egybesült pulykamell sárgarépaágyon, desszertnek pedig ananászos csiga.


Egybesült pulykamell sárgarépaágyon

Hozzávalók

• 1 kg pulykamell
• 3 fokhagymagerezd




• 2 evőkanál olaj
• 1 evőkanál olaj
• 1 evőkanál vörösborecet
• 2 evőkanál fehérbor
• 10 szem fekete bors
• 3 babérlevél
• 1 teáskanál koriandermag
• 1/2 csokor kakukkfű
• 1/2 l tej
• 75 dkg sárgarépa
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 2 evőkanál liszt
• 3 evőkanál vaj
• só, őrölt bors
• a díszítéshez petrezselyemzöld és kakukkfű


Elkészítés:

A pulykamellet megmossuk, megtöröljük.

A megtisztított fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk, vagy kés fokával összezúzzuk. A húst sóval, őrölt borssal, fokhagymával bedörzsöljük, majd a felhevített olajon körös-körül megsütjük.

Felöntjük a borecettel és a fehérborral. Hozzáadjuk a szemes borsot, a babérlevelet, a koriandert és a kakukkfüvet, majd kb. 5 percig főzzük. Állandó keverés mellett beleöntjük a tejet, lefedjük és előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 1 és 1/4 órát sütjük. A lekapargatott sárgarépát felszeleteljük és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Közben a megmosott, lerázott petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk. Az egybesült pulykamellet a sütőből kivesszük, és letakarva rövid ideig pihentetjük.

A pecsenyelevet szűrőn átszűrjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a 2 evőkanál vajjal összedolgozott lisztet. Kevergetve összeforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük. A maradék vajat lábosban megolvasztjuk, majd beleforgatjuk a felaprított petrezselyemzöldet és a sárgarépát. A pulykamellet a petrezselymes, vajas sárgarépával és kevés mártással tálra szedjük. Petrezselyemlevelekkel és kakukkfűvel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.

Elkészítési idő 1 3/4 óra, adagonként 2180 joule-t (520 kalóriát) tartalmaz.

Tippek

• A párolt sárgarépa helyett köretként petrezselymes rizst kínálhatunk a sült pulykamellhez.
• Az egybesülteket előre, míg a hirtelen sülteket utólag kell megsózni: így maradnak bennük az értékes húsnedvek.
• A húsételeket nemcsak sóval, borssal, hanem köménymaggal, majoránnával, tárkonnyal, kaporral, metélőhagymával is ízesíthetjük.


Ananászos csiga






Hozzávalók

A tésztához

• 350 g liszt
• 100 g vaj vagy Linco Family margarin
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1 dl tej

A krémhez
• 450 g ananász szelet konzerv
• 40 g vanília vagy ananász ízű pudingpor
• 80 g kristálycukor


Elkészítése:

A vajat ötven gr liszttel összedolgozzuk, hűtőbe tesszük, miután téglatest alakúra formázzuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, cipóvá formálva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, a konzerv levét leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, felmelegítjük, elkeverjük benne a pudingport, és mérsékelt tűzön besűrítjük, kihűtjük. A tésztát fülesre nyújtjuk, beletesszük a vajas tömeget, majd hajtogatjuk, pihentetjük a fentebb leírt módon. Az utolsó pihentetés után 5-8 mm vastagra kinyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk, majd feltekerjük csiga formájúra. Minden csiga közepét benyomjuk, a mélyedésbe beletesszük a kihűlt krémet. Kb. 30 percig kelesztjük, előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát, a sütőből kivéve ráhelyezzük az ananász karikát és visszatéve a sütőbe készre sütjük.



Exit mobile version