Tippek a kelt tésztákhoz

jancsi bá | 2003. Július 14.




• A buktákat a sütőlemezre az előírt távolságra rakjuk egymástól, mert a sütés közbeni térfogat-növekedés miatt összeérhetnek, összeragadhatnak.

• A kenés közben a tészta oldalára lefolyt tojás hátráltatja a tészta kelését és sütését.

• A kiszaggatott fánkokat ne tegyük szorosan egymás mellé, hogy az utókelesztés folyamán ne ragadjanak össze.

•
A fánkok sütésekor az olaj hőfokát próbafánk-darabbal, vagy a szúráskor leeső széllel próbáljuk ki. Ha túl forró az olaj, akkor hirtelen sül és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.

• A fánkokból egyszerre csak annyit helyezzünk az olajba, hogy a sütés hatására megnövekedett fánkok ne érjenek össze.





• Az édes kelt tészták készítésénél (500 g liszthez) maximum egy mokkás kanálnyi sót használjunk, ami kb. két-három grammnak felel meg.

•
A dagasztott, gyúrt kelt tészták kidolgozásánál megkönnyíti a munkát a dagasztógép használata.
Exit mobile version