Citromfelfújt

nlc | 2003. Július 31.
Kellemes citromos íz, hogy hûsítse a nyári kánikulát. No meg azt, aki megeszi!

Hozzávalók

• 1 citrom
• negyed kk. citromaroma
• 2,5 dl tej
• 7 dkg cukor
• 4,5 dkg liszt
• 3 dkg vaj
• 3 tojás
• só, cukor






 Elkészítése

4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral megintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk.
A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 ek. tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2 ek. tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is hozzáadjuk, végül 2 percig együtt forraljuk.

A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és 15 percig hűtjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a félretett citromlével habosra (nem keményre) verjük, félidőben hozzáadunk 2 dkg cukrot. A lisztes keveréket, a tojássárgákat, a citromlevet és a citromhéjat összekevejük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje egyharmadát. Végül óvatosan belekeverjük a maradék fehérjét, és az előkészített formába töltjük. Cukorral megszórjuk, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Melegen kínáljuk.
Exit mobile version