Pisztáciás töltött körte

nlc | 2003. Július 31.





Hozzávalók (2 személyre)

• 1 citrom
• 2 körte
• 5-5 dkg cukor és hámozott, nem sózott pisztácia
• 2 dl cukormentes almalé
• 1 rúd fahéj
• csipetnyi sáfrány
• 2 gombóc málnaízű fagylalt



Elkészítése

A citrom héját hosszú, vékony szeletekre vágjuk, a levét kinyomjuk.
A körtéket meghámozzuk, de a szárrészt meghagyjuk. Teflonban zsiradék nélkül megpirítjuk a pisztáciát, majd durvára őröljük. Az almalevet, a fahéjat, a sáfrányt, egy ek. citromlevet és a cukrot összekeverjük, felforraljuk, majd sűrűre főzzük. Beletesszük a körtéket, és még 10 percig kislángon főzzük, míg a fele mennyiségűre sűrűsödik.

A körtéket rácsra tesszük, majd széltében a felső harmaduknál levágjuk. Az alsó részből kávéskanállal kikaparjuk a magházat és a magokat. A szirupot még öt percig főzzük, hogy besűrűsödjön.

A szirupot áttörjük. A körtéket desszertestálkákba állítjuk, rárakjuk a „kalapokat”, és a sziruppal meglocsoljuk. Rögtön rászórjuk a pisztáciát a körtékre úgy, hogy mindenhol ráragadjon a gyümölcsökre.

Hűtőbe tesszük. Tálaláskor óvatosan levesszük a „kalapokat”, 1-1 gombóc fagylaltot teszünk az alsó részre, visszatesszük a tetejüket, és rögtön tálaljuk.

Exit mobile version