Töltött paradicsom kukoricával
Hozzávalók
8 db közepes nagyságú, kemény paradicsom
300 g csemege kukorica konzerv
20 g fokhagyma
1/2 csomó petrezselyemzöld
50 g reszelt sajt
só, őrölt bors
Elkészítése
A paradicsomokat megmossuk, majd a szárrészre állítva tetejét levágjuk, karalábévájóval vagy kávéskanállal a belsejét kivájjuk.
Sóval, borssal ízesítjük, pár percig állni hagyjuk, majd visszafordítva a keletkező levet kicsurgatjuk. Amíg a paradicsom pácolódik, elkészítjük a tölteléket. A kukoricát lecsurgatjuk, a sajtot lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Az anyagokat egy keverőtálban alaposan összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a paradicsomokba töltjük. Salátalevelet helyezzünk a tálra, erre rendezzük el a paradicsomokat, megszórhatjuk reszelt sajttal és hűtőszekrénybe téve alaposan lehűtjük. Adhatunk hozzá tartármártást vagy jól lehűtött joghurtot vagy kefirt, amelyet elkeverünk kevés zúzott fokhagymával.
Flambírozott őszibarack fagylalttal
Hozzávalók
6 közepes nagyságú őszibarack
0,4 dl cseresznyepálinka
0,2 dl triple sec
50 g eperdzsem
200 g vaníliafagylalt
4 db mogyorós holipni
20 g vágott mandula
40 g vaníliás porcukor
Elkészítése
A friss őszibarackokat gyenge tűzön öt percig főzzük, héját lehúzzuk, félbevágjuk, és kivesszük a magját, majd megszórjuk vaníliás porcukorral. Asztali rezsó fölött, egy serpenyőben felforraljuk az eperdzsemet – hogy folyósabb legyen -, beletesszük a fél őszibarackokat, majd meglocsoljuk a triple seckel, a cseresznyepálinkával. Melegítjük, és végül meggyújtva rövid ideig flambírozzuk. Ennél a műveletnél a serpenyőt kissé megdöntve, szélével tartsuk a láng felé óvatosan, nehogy a fellobbanó láng megégessen bennünket vagy a mellettünk állókat. A kistányérokra adagoljuk a fagylaltot, mellérakjuk az őszibarackokat, és meglocsoljuk a forró, aromás eperöntettel, végül a tetejére szórjuk a vágott mandulát és mogyorós holipnit adunk hozzá.