Tyúkhúsleves és maradék kalács túróval

jancsi bá | 2003. Szeptember 27.
Mai menüajánlatunk tyúkhúsleves és maradék kalács túróval.








Újházy-tyúkleves

Hozzávalók

• 1500 g tyúk
• 150 g sárgarépa
• 120 g petrezselyemgyökér
• 80 g zellergumó
• 50 g vöröshagyma
• 100 g kelkáposzta
• 50 g gomba
• 100 g kelvirág
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 cs. petrezselyemzöld
• egész bors, só
• 120 g csigatészta


Elkészítés 

A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.

A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, pulykaleves. Kacsa- és libalevest is főzhetünk, de számítsunk rá, hogy eléggé zsíros lesz. Ha az elkészített tyúkhúsleveshez külön megpárolunk zöldborsót, karfiolt, spárgát, a levesből kivett zöldséget, gombát vékony csíkokra vágjuk, és cérnametéltet adunk hozzá, Újházy-tyúklevest tálalhatunk!


Maradék kalács túróval





Hozzávalók



  • kalács
  • 2-3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 250 g tehéntúró
  • 2 dl tejföl
  • 1 db citrom


    Elkészítés

    A maradék kalács mennyiségétől függően 2-3 dl forralt tejben elkeverjük az egyik csomag vaníliás cukrot és felitatjuk a kalácsszeletekkel. A túrót kikeverjük a tejföllel, a másik csomag vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Tűzálló tálba rétegezve lerakjuk. Forró sütőben tíz percig sütjük. Ízlés szerint rakhatunk közé alma vagy vegyeskompótot. Hidegen is nagyon finom.


  • Exit mobile version