Afrikai harcsa fehérborban és hideg málnás lepény

nlc | 2003. Október 14.
Mai menüajánlatunk afrikai harcsa fehérborban, desszertnek pedig hideg málnás lepény!



Afrikai harcsa fehérborban


Hozzávalók


• 700 g harcsafilé
• 50 g liszt
• 50 g Linco Family margarin 
• 0,5 dl brandy
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 50 g vöröshagyma
• 1 csomag petrezselyemzöld
• 120 g gomba
• 2 gerezd fokhagyma
• 40 g vaj
• só, őrölt bors


Elkészítés:


A halfiléket szeletekre vágjuk, sózzuk, félretesszük, hogy a só átjárja. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a gombát lereszeljük, a fokhagymát szétzúzzuk. A vajat a liszt felével összegyúrjuk és hűtőbe tesszük. A halszeleteket lisztbe mártjuk, mindkét oldalát a felhevített zsírban elősütjük, lapos tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük. A sütőzsírban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, a petrezselymet, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral és a brandyvel. Kiforraljuk, az elősütött halszeletekre öntjük, és lefedve sütőben készre sütjük.

A szeleteket óvatosan kivesszük a pároló fűszeres léből, tálra helyezzük és melegen tartjuk. A levet a vajas liszttel besűrítjük (a forró lébe apró golyókat formázva lassan adagoljuk), közben állandóan keverjük. A besűrített mártással a szeleteket bevonjuk, párolt rizst vagy bármilyen párolt zöldséget adhatunk hozzá.







Hideg málnás lepény


Hozzávalók

• 1 csomag mirelit leveles tészta
• 300 g friss málna
• 4 dl tejszín
• 80 g porcukor
• 50 g liszt a tészta nyújtásához


Elkészítése:

A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A gyúródeszkát meglisztezzük, a felengedett tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, megfelelő nagyságú sütőlemezre tesszük, villával megszurkáljuk, és előmelegített forró sütőben megsütjük. A megsült tésztát a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és félbevágjuk. Amíg a tészta sül, a málnát átválogatjuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és leszárítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, kevés cukorral ízesítjük, és felét elkenjük a megsütött tészta egyik felén, egyenletesen rárakjuk a málnát, majd befedjük a másik lappal, és végül a tetejét megkenjük a maradék habbal, és málnaszemekkel díszítjük.


Éles fűrészkéssel óvatosan felszeleteljük. A betöltést úgy időzítsük, hogy a tálalás előtt legyünk készen vele, mert a tejszín összeeshet. Ennek elkerülésére használhatunk tejszínhab flakont is, amely keményebb habot ad és így a kinyomott tejszínhabba keverhetünk kevés málnát is. Lehet kísérletezni is, mert mindent el lehet készíteni sokféleképpen.

Exit mobile version