Jókai bableves és túrótorta

nlc | 2003. Október 15.
Mai menünk egy kiadós Jókai bableves és utána néhány szelet ínyenceknek való piskótatésztás túrótorta.



Jókai bableves


Hozzávalók:







   

  • füstölt csülök
  • 160 g száraz tarkabab
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g gyökér
  • 40 g zeller
  • 20 g vöröshagyma
  • 40 g Linco Family Margarin 
  • 200 g páros debreceni
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél, só, fűszerpaprika, ecet
  • 1 csomag petrezselyemzöld


    Csipetke:

  • 80 g liszt
  • 1 db tojás



  • Elkészítése:

    A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.

    A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel elkeverjük, és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túl sokat löttyintünk). A levest jól kiforraljuk, ha szükséges, sózzuk.
    A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még gondot okoz, az főzhet ki külön vízben boltban kapható csipetkét.


    A csipetke elkészítése:

    A lisztből a tojással – víz hozzáadása nélkül -, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetnyire – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.



    Túrótorta piskótával








       
    Hozzávalók:


  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 tojás
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

    A töltelékhez:

  • 24 g (8 lap) színtelen zselatin
  • 200 g kristálycukor
  • 1/4 l tej
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 500 g sovány tehéntúró
  • 2 evőkanál porcukor
  • sütőpapír


    Elkészítése:

    A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgát, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
    Tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.

    A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojássárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
    Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a tejszínhabot.

    A piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.


    Jó étvágyat kívánunk!


  • Exit mobile version