Hússal vagy hús nélkül? Érvek és ellenérvek hangzanak el a húsfogyasztásról. Vajon akkor élünk egészségesebben, ha számûzzük étrendünkbõl, netán azok cselekednek helyesen, akik húst hússal esznek? Vajon hihetünk-e azoknak a reklámoknak, amelyek napról napra megpróbálnak meggyõzni bennünket arról, hogy vásároljunk egészséges hústermékeket?
A hús az emberi szervezet számára a legjobb fehérjeforrás. Teljesértékű, azaz tartalmazza mindazon aminosavakat (a fehérjék építőköveit) is, melyeket szervezetünk nem tud előállítani, méghozzá ideális arányban. Ebből a szempontból a különböző fajta húsok (baromfi, sertés, marha, hogy csak a leggyakrabban fogyasztott húsféléket említsük) egyenértékűnek tekinthetők. Nem így a zsírtartalom (koleszterin illetve különböző zsírsavfélék) esetében, mely miatt a legtöbb kritika éri a húsfogyasztást. Zsírtartalma miatt a hús energiadús élelmiszer, így mértéktelen fogyasztása a felesleges energiabevitel miatt elhízáshoz és különböző krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Éppen ezért célszerű olyan húsfélét fogysztani, melynek zsírtartalma viszonylag alacsony.
A jó választást a fehér húsok, azaz a szárnyasok, halak jelentik.
Ezek előnyösek a koleszterintartalom szempontjából is (pl a csirkemell 100 grammja mindössze 65 mg koleszterint tartalmaz), mely nem közömbös a szervezet számára, hiszen a túlzott koleszterinbevitel hozzájárul a vér koleszterinszintjének kóros emelkedéséhez, ami érelmeszesedéshez és annak különböző szervi megnyilvánulásaihoz (koszorúér-betegség, agyi érbetegségek, alsóvégtagi érszűkület) vezethet.
E két tápanyagféleségen túl a húsok ásványi anyag (vas, cink) és vitamintartalom vonatkozásában is fontosak számunkra. Gyermekek, terhesek, szoptatós anyák számára különösen fontos a rendszeres húsfogyasztás.
Szakértők szerint tehát a húst táplálkozásunkban alapélelmiszernek tekintjük. Az ajánlások szinte egyhangúan egyetértenek abban, hogy a húsok fogyasztásakor a baromfi ill. halhús dominanciájánek kell érvényesülnie a vörös húsokkal szemben (sertés, marha). Azonban a szárnyasok esetében is ügyelnünk kell arra, hogy lehetőleg bőr nélkül kell elkészíteni azokat, ellenkező esetben elveszítik a vörös húsokkal szemben hangsúlyozott előnyeiket. Gyakorlati jó tanácsként felhívjuk figyelmüket arra, hogy baromfihúst érdemes mindig ellenőrzött forrásból vásárolni, hogy elkerüljük a nem szakszerű feldolgozás, csomagolás, tárolás során kialakulható bakteriális fertőződést (pl. salmonella), mely komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat.
Kiegyensúlyozottság, mértékletesség, változatosság. Az egészséges táplálkozás fő ismérvei. A végleteket kerülni kell. Fogyasszunk tehát húst, különösen szárnyashúsokat, rendszeresen, mértékkel, sok zöldséggel kombinálva, hogy táplálkozásunk valóban egészséges legyen.
Tegyél Te is egészségedért!
Kattints ide, és töltsd ki kérdőívünket! A teszt kitöltői között 20 db húskészítményekből álló ajándékcsomagot sorsolunk ki. Az ajándéksorsolás időpontja 2003. december 15. Személyes adataidat kereskedelmi célra nem használjuk fel!