Különleges gombaleves
A leveshez
1 kg sertéscsont
1 fej vöröshagyma
25 dkg leveszöldség
10 dkg füstölt szalonna
30 dkg gomba
20 dkg füstölt kolbász
10 dkg liszt
3 dl tejföl
zsír, só, bors
1 csomó petrezselyemzöld
A derelyéhez
20 dkg liszt
4 tojás
2 dkg vaj
1 púpozott evőkanál, finomra vágott vöröshagyma
20 dkg borjúhús
só, őrölt bors
szerecsendió
Elkészítés
A csontból és a zöldségekből csontlevest főzünk, vagy a leveskockából készítünk 1 liter leveslét.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, és a leszűrt csontlével feleresztjük. A levest felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd világos rántással berántjuk, beletesszük a felszeletelt füstölt kolbászt, és készre főzzük, végül tejföllel elkeverjük.
Levesbetét
A derelyéhez a lisztből 2 tojással, kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk, és a következő töltelékkel töltjük. A finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a pépesre darált húst, fűszerezzük, és kevergetve jól átsütjük.
Hozzáütünk két tojást, és állandó keverés mellett addig hagyjuk mérsékelt tűzön, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. A kinyújtott tésztát megtöltjük ezzel a töltelékkel, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük.
A levest a derelyebetéttel tálaljuk.
Jó tanács
Borjúhúsos derelyét készen is vásárolhatunk, és azzal is kínálhatjuk a levest.
Sonkás makarónisaláta
Hozzávalók
300 g makaróni
200 g prágai sonka vagy pulykasonka
100 g csemegeuborka
2 dl majonéz
1 dl tejföl
50 g paradicsompaprika
1 db citrom
só, őrölt bors, ketchup, petrezselyemzöld
Elkészítése
A sonkát és a csemegeuborkát csíkokra, a paradicsompaprikát apróra vágjuk. A makarónit sós vízben a szokottnál kicsit keményebbre főzzük. Leszűrjük, hideg víz alatt lehűtjük, majd 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a ketchuppal, a paradicsompaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan összekeverjük a makarónival. Tálaláskor citromkarikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük.