Rizsleves
Hozzávalók:
30 g rizs
0,5 l víz
5 g só
1 g őrölt bors
1 db tojássárgája
1 dl tejföl
Elkészítése:
A rizst zsírban kissé megpirítjuk, víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha már megpuhult, akkor felengedjük a fél liter vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálalás előtt az 1 db tojássárgáját 1 dl tejföllel elkeverjük és arra merjük ki a tálból a rizslevest. Esetleg néhány csepp citromot vagy reszelt sajtot is tehetünk bele.
Tejszínes zöldborsó natúrszelettel
Hozzávalók:
4 szép vékony szelet borjúhús
800 g kifejtett zöldborsó
100 g vaj
1 dl tejszín
liszt
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
só
fehérbors
cukor
Elkészítése:
A zöldborsót kevés cukorral és sóval ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy lábasban megolvasztjuk a vaj felét, és rátesszük az alaposan lecsöpögtetett zöldborsót. Fedő alatt időnként megkevergetve rövid ideig pároljuk, közben cukorral, sóval ízesítjük. Ráöntjük a tejszínt, belekeverjük a petrezselyemzöldet, és átforrósítjuk. Közben a hússzeleteket enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd mindkét oldalukat lisztbe forgatjuk, és felhevített vajon megsütjük. Sütés közben a húsokat egyszer megforgatjuk, hogy mindkét oldaluk átsüljön, majd tejszínes zöldborsó mellé téve azonnal tálaljuk.
Jó tanács: Köretként, de könnyű önálló fogásként is tálalhatjuk a tejszínes zöldborsót. A cukorral csínján bánjunk, ne legyen édes a borsó, csak édeskés.