Dupla borsóleves füstölt oldalassal
25-25 dkg sárgaborsó és mirelit zöldborsó
40 dkg főtt-füstölt oldalas
3 l húsleves
1 kis fej vöröshagyma
majoránna
őrölt bors, só, vaj
Elkészítés:
A sárgaborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd leszűrjük. A leveslében a zöldborsót és az oldalast puhára főzzük, majd leszűrjük, és a húst meg a borsót melegen tartjuk. A sárgaborsóra ráöntjük a főzőlét, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a hagymát, és puhára főzzük. A puha sárgaborsót botmixerrel pürésítjük vagy áttörjük, és visszatesszük a tűzre. Ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, beletesszük a zöldborsót, a kisebb darabokra vágott húst, és összeforraljuk. Színes paprikakockákkal megszórva tálaljuk.
Diós sütemény
Hozzávalók:
A tésztához
250 g vaj
250 g kristálycukor
5 db tojás
250 g liszt
1/2 csomó sütőpor
1 db citrom reszelt héja
2 cl rum
150 g darált dió
30 g zsemlemorzsa
50 g kristálycukor a hab felveréséhez
A mázhoz
200 g porcukor
1 db citrom leve
80 g felezett dióbél
Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a krémre szitáljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rummal ízesítjük, az anyagokat összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, és több részletben a tésztába keverjük. Szögletes sütőformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne.
Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 40-50 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és a kihűlt süteményre kenjük. Mielőtt a máz teljesen megdermed, belenyomkodjuk a fél diószemeket. Ujjnyi vastagságú szeletekre vágva, tálra rendezve adjuk az asztalra.