Dupla borsóleves füstölt oldalassal és diós sütemény

nlc | 2003. November 03.
Mai menüajánlatunk egy laktató leves és egy finom sütemény.

Dupla borsóleves füstölt oldalassal

Hozzávalók:

• 25-25 dkg sárgaborsó és mirelit zöldborsó
• 40 dkg főtt-füstölt oldalas
• 3 l húsleves
• 1 kis fej vöröshagyma
• majoránna
• őrölt bors, só, vaj

Elkészítés:

A sárgaborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd leszűrjük. A leveslében a zöldborsót és az oldalast puhára főzzük, majd leszűrjük, és a húst meg a borsót melegen tartjuk. A sárgaborsóra ráöntjük a főzőlét, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a hagymát, és puhára főzzük. A puha sárgaborsót botmixerrel pürésítjük vagy áttörjük, és visszatesszük a tűzre. Ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, beletesszük a zöldborsót, a kisebb darabokra vágott húst, és összeforraljuk. Színes paprikakockákkal megszórva tálaljuk.

Diós sütemény

Hozzávalók:


A tésztához

• 250 g vaj
• 250 g kristálycukor
• 5 db tojás
• 250 g liszt
• 1/2 csomó sütőpor
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 cl rum
• 150 g darált dió
• 30 g zsemlemorzsa
• 50 g kristálycukor a hab felveréséhez

A mázhoz

• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve
• 80 g felezett dióbél

Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a krémre szitáljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rummal ízesítjük, az anyagokat összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, és több részletben a tésztába keverjük. Szögletes sütőformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne.

Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 40-50 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és a kihűlt süteményre kenjük. Mielőtt a máz teljesen megdermed, belenyomkodjuk a fél diószemeket. Ujjnyi vastagságú szeletekre vágva, tálra rendezve adjuk az asztalra.

Exit mobile version