Hozzávalók:
A leveshez:
3 kis sárgarépa
1/2 zellergyökér
1 póréhagyma
2 evőkanál olaj
só, csipetnyi bors
1 gerezd fokhagyma
1/2 liter halfőzőlé
1 liter húsleves
1 csipetnyi sáfrány
A gombóchoz:
30 dkg tőkehalfilé
csipetnyi fehérbors, só
2 dkg vaj
2 tojás
1/4 csomó petrezselyemzöld
2 kiskanál citromlé
5 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
A megtisztított és kockákra vágott répát, zellert és a felszeletelt póréhagymát forró olajban kevergetve kissé megpirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom az összezúzott fokhagymát, felöntöm a hallével, és 15 percig főzöm. Ezután hozzáöntöm a húslevest, beleteszem a sáfrányt és a zöldborsót.
A halfilét sós vízben megfőzöm, majd finomra darálom, sózom, borsozom. Hozzáadom a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozom.
A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálok, és a levesben kb. 10 percig lassan főzöm. Ha a borsó megpuhult, a leves tálalható.